2/25/2016

Titanic cikk - Kiegészítés

TitanicaE.

A Titanica Encyclopedia egy nagyszerű angol nyelvű oldal, amin mindent megtudhattok, ami innen idő és hely hiányában kimaradt.
De, hogy senki se vesszen el a részletekben mindent linkelek és magyarázok.

Az oldal részei:

Nem érdekes

Itt olyan dolgokról olvashattok, amik magát az oldalt, a munkásságát, a támogatóit, stb. érinti. Véleményem szerint ez a hajó szempontjából nem olyan fontos.
Otthon
-          Új adatok
-          Archív adatok
-          Mai napon… Évfordulók
-          Írni az oldalnak: sima levél vagy valami hír, tudnivaló, további adat.
Továbbiak
-          Kutatási anyagok
-          Cikkek
-          Vélemények
-          Képek
-          E-könyvek
Mozik, animációk, stb.
Fórum
Ajándéktárgyak
Kommunikációs csatornák: Facebook csoport, Kutatási oldal

Ezen túl pedig ott van a teljes utaslista (csak azokkal az emberekkel, akiket 100%-osan azonosítottak). Ez azt jelenti, hogy ez a legpontosabb adatokkal dolgozó oldal, személyzeti lista. Illetve az áldozatok (megtalálások, temetések) és a túlélők (csónakok, személyek) adatai.

Titanic utaslista 

Minden egyes utas nevére kattintva olvasható annak életrajza, vagy néhány adata. A nevek mellett általában az utas képe is szerepel.
1.osztály: 324 UTAS
2. osztály: 285 UTAS
3. osztály: 708 UTAS
Beletartoztak valamelyik osztályba, de külön is jelölve vannak:
-          Az utasok szolgái: 43
-          Technikai személyzet: 14. Azt jelenti hogy a hajóhoz köthető „vezetők”, pl. az építő, szerelők, tengerészeti mérnök, hajótulajdonos, vízvezeték-szerelő, villanyszerelő, műszaki rajzoló, stb.
-          14 személy csak Cherbourg-ig, 8 személy csak Queenstown-ig utazott.
-          128 gyermek

Személyzet

Tisztek: 10
Fedélzeti személyzet: 66
Gépészeti személyzet: 324
Kiszolgáló személyzet: 431
Éttermi személyzet: 69
Postai személyzet (Kiszolgáló személyzet tagjai is): 5
Hajó zenészek: 8 (2. osztályú jegyekkel.)
Dezertálók: 20 fő. Ők nem voltak a hajón, bár aláírták a szerződést és szerepeltek az előzetes listákon

Túlélők

40/12 utas volt csak benne, negyedikként eresztették le a jobb oldalon. A csónakban 2 nő (Sir Duff Gordon neje és titkárnője) volt csak. Állítólag azért voltak ilyen kevesen benne, hogy később visszaforduljon a vízben maradtakért, de nem tette. Állítólag mert Sir DG nem hagyta.
Hetedikként engedték le a bal oldalon, 18 utas.
Harmadik hajó a jobb oldalon, 37 utassal.
Nyolcadik hajó, bal oldal 41 utas.
Második hajó, jobb oldal, 33 utas. Az utasok fele férfi volt, a hajó egyik legénységi tagja vissza akart fordulni segíteni, de utasai nem engedték.
Második hajó, bal oldal, 24 utas.
Első csónak a jobb oldalon, 26 utas.
Első hajó bal oldal, 27 utas.
Ötödik hajó, jobb oldal, 38 utas. Ekkor már úgy tűnt, hogy a női utasok elfogytak, így 18-an felszálltak rá a legénységből.
A bal oldalon engedték le, de pontosan nem tudni hányadikként, talán az utolsó volt ezen az oldalon, 33 utas.
Hatodik hajó, jobb oldal, 45 utas. Utasai féltek, hogy felborulnak, mert sokan voltak.
Harmadik hajó, bal oldal, 19 utas. Ez a hajó később visszament a túlélőkért a 14-essel, de csak tehermentesítette a több hajót.
Hetedikként jobb oldal, 56 utas.
Bal oldalon engedték le, nem tudni hányadikként, 40 utas. Később visszamentek a túlélőkért, vettek is fel utasokat, de nem mind élte túl. 
Nyolcadik hajó jobb oldal, 53 utas, ebből maximum 20 nő, gyermek, a több férfi, többnyire legénységi tag.
Bal oldal, nem tudni mikor, 33 utas. Ebben a csónakban több furcsa történet is született.
Ez a csónak elszabadult, amikor ki akarták bogozni, így a vízben telt meg utasokkal, többnyire későbbi holtakkal, 14 túlélője volt.
Ez  a csónak sem lett leengedve, mert bogozása közben leesett és felborult, így túlélői a hátán utaztak, majd később átvette őket másik hajó, 21 túlélő.
9., egyben utolsón csónak a jobb oldalon. 45 utas, többnyire a Harmadosztályról, több férfi.
9., egyben utolsón csónak a bal oldalon. 20 utas.

Titanic szerkezete

10 emelete volt a hajónak, amit ezen a térképen meg is lehet tekinteni. Lehet a képen navigálni az alsó gombokkal. Ha elég közelre hozzuk láthatjuk, hogy hol mi volt, természetesen minden angolul van, de ennél jobb szerkezeti térkép nincs a Titanicról.

Áldozatok

1496 fő Áldozat
Testek megtalálása
Haltak  meg utasok a csónakokban és később is. A testek megtalálására (akik a vízben maradtak) két hajót küldtek ki (egy másikat meg az értékek, felszínen úszó roncsdarabok, stb. eltakarítására). Az MB hajó 218 főt, míg az M hajó 14 főt szedett össze.
Ezekből 239 azonnal azonosítható volt, míg 330 utast nem tudtak azonosítani. Aztán ott voltak azok az utasok, akiket meg sem találtak.
A nem azonosított utasok kis lapokat kaptak, amiken az adataik voltak (becsült kor, neme, ruházata, értéktárgyai, becsült osztálya), később voltak, akiket így azonosítottak is.

Temetések
Közel 30 halottat vonattal szállítottak haza családjaikhoz. A többieket három temetőben helyezték örök nyugalomra vallásukhoz mérten. Azok, akiket nem tudtak azonosítani találomra kerültek elhelyezésre aszerint, hogy hova tartozónak vélték őket (többnyire azonban inkább azonosított halottakat temettek el). A többi halottat, akik vagy nem kerültek elő, vagy nem tudtak azonosítani, tengeri temetésben részesítették. Több templomban is tartottak megemlékezéseket, illetve az óceánon is a roncs felett.
Fairview temető: 121 halott.
Baron De Hirsch (zsidó temető): 10 halott.
Mount Olivet: 19 halott
Fairview
Mount Olivet
Baron Hirsch






2 megjegyzés:

  1. Nagyon nagyon részletes cikk, ilyen pontosan még életemben nem láttam a Titanicról leírva semmit, pedig rajongok érte, csak én nem beszélek angolul sajna.

    VálaszTörlés