6/30/2017

Legnépszerűbb keresési találatok, témák 2016/17

Ebben a hónapban sokat gondolkoztam, hogy milyen témában írjam meg a következő írásomat, ezért rengeteg ötlettel eljátszottam, kutattam, információkat írtam le randomban. Végül kialakult az a témakör, amikről írni szerettem volna. Ez pedig azon témák összessége, amikkel a legtöbbet foglalkoztatok tavaly és idén, legalábbis a google és a facebook keresési találatai alapján. Az adatokat több oldalról gyűjtöttem össze és pontozgattam, hogy melyik téma hol mennyiszer fordul elő, így jöttek ki az adatok.

Legnépszerűbb témák
-          Iszlám terrorizmus, terrorakciók
-          Donald Trump beiktatása
-          Veronai busztragédia
-          Az ETA terrorszervezet átadja a fegyvereit
-          A görög gazdasági válság
-          Újabb magyar Oscar
-          Botrányos filmek
-          Élj gyorsan halj meg fiatalon
-          Szivárvány (melegek)
-          Youtube, Facebook, Instagram, Twitter/Közösségi oldalak népszerűsége



Iszlám terrorizmus és a menekültek

Kétség kívül a legtöbb embert a menekültek és az iszlám terrorcselekmények tartottak izgalomban tavaly és idén is, bár igazából már hosszú évek óta. Időrendbe szedtem az eseményeket, hogy azok is átláthassák, akik nem naprakészek a témában.

Fontosabb dátumok
1979.11.20. Szaud-Arábia: Lerohantak egy nagymecsetet szélsőséges iszlámok, 244 halott. Ez volt az első tipikusan Iszlám terrorakció, még ha iszlám államban történt is.
1985.04.12. Spanyolország: Bombát robbantottak egy étteremben iszlám terroristák. 18 halott, 82 sérült. Ez volt az első olyan eset, amikor külföldön, nem iszlám államban történt a támadás.
2001.09.11. USA: 4 repülőgépet térítettek el iszlám terroristák, egyet a Pentagonba, kettőt a WTC-be vezettek bele, egyet visszafoglaltak utasai, majd a halálba kormányoztak, de biztonságos terület felett. Közel 3000 ember halt meg a támadásokban, 6000-ren megsérültek. Ez volt minden idők legnagyobb ilyen irányú terrorcselekménye, és tekintve, hogy hol történt, a legnagyobb presztízsű is.
2002.10.23. Oroszország: egy színházat foglaltak el terroristák. 170 halott, 7-800 közötti sebesültarány. Jelentősége abban rejlik, hogy ez a második nagypólusú hatalom az USA után.
2005.07.07. Britannia: Robbantások Londonban, 53 halott, 700 feletti sebesült. Harmadik nagyobb hatalom.
2015: Összehangolt támadássorozat Franciaországban. Nov.13: Iszlám terroristák öt párizsi helyszínen (színház, utcák, éttermek) robbantottak, illetve kezdtek módszeres mészárlásba. 137 halott, 368 sérült. Ebben az évben radikalizálódtak a terror szervezetek, összehangolt támadásokat hajtottak végre több országban is, ebben az egy évben 3000 felett volt a halottak száma, amik az iszlám terroristák számlájára írhatóak. Ezzel az esemény sorral vette kezdetét az iszlám honfoglalás.
2016.06.12. USA: egy magányos merényló lövöldözni kezdett egy amerikai meleg klubban. 49 halott, 53 sérült. Ez a második olyan eset, ahol ekkora számban halnak meg amerikai polgárok iszlám terrorcselekmény okán.
21.000 haláleset 1979 óta, a sérültek száma 53.000.

ISIL akciók
Ez az ISIS-hez köthető terrorcsoport 2013 óta több, mint 70 támadást, 20 országban vallott a magáénak. 4300 haláleset, 15.300 sérült. Ide tartoznak már a Párizsi támadások is, meg az utána következők. Nekik nem titkolt céljuk beépülni az európai országokba, majd összehangolt támadásokkal meggyengíteni és elfoglalni.
ISIL által elkövetett jelentősebb terrorcselekmények
2015. január, Párizs: lövöldözés az üzleti negyedben. 20 halott, 22 sérült.
2015. november, Párizs, lásd fentebb: 137 halott, 368 sérült.
2016. március, Brüsszel: merénylet egy reptéren és a metroban. 35 halott, 300 sérült.
2016. július, Franciaország: egy utcai karnevált tarolt le egy teherautóval a merénylő: 87 halott, 434 sérült.
2016. július, Németország: pár napon belül négy támadás, 1-5 halott, 15-20 sebesült.
2016. július, Franciaország: terroristák templomot támadtak meg és papokat öltek meg, 3 halott.
2016. december, Németország: teherautó hajtott be a karácsonyi vásárba. 12 halott, 56 sérült.
2017. február, Franciaország: egy terrorista katonákat támadott meg, kettőt megsebesített, de elfogták, megölték.
2017. március, London: Három merénylő késekkel kezdte kaszabolni a járókelőket, a közeli éttermekbe is bementek. 7 halott, 48 sérült
2017. április, Stockholm: Kocsival hajtottak bele emberekbe, ismét. 5 halott, 15 sérült.
2017. április, Franciaország: 2 halott, 3 sérült. A terrorista rendőröket támadott meg, a harc közben ő maga is meghalt.
2017. május, Anglia: Ariana Grande koncertje alatt robbantottak a terroristák, 22 ember meghalt, 59 megsérült.

Modern honfoglalás
2014 őszén kezdődött, szír, afgán és afrikai menekültek kezdtek érkezni, egyre nagyobb arányszámban, menekülve a háborúk, az éhezés és a kilátástalanság elől. 300.000 -ren érkeztek meg év végére az UNIO-ba. Egy idő után azonban nagyobb hullámban kezdtek érkezni, mindenféle illegális eszközökkel, illetve teljesen más okokból, ugyanis leginkább életerős férfiak érkeztek. Az ezt követő években bebizonyosodott, hogy több merénylő is így érkezett, azzal a céllal, hogy majd az iszlámot szolgálva mártírhalált haljon és beszivárogjon.  2016 nyarán már 65 millió migránsról beszélhettünk és tarthatatlan biztonsági körülményekről. Most arról ne beszéljünk, hogy a migránsok (nem a terroristák) hány embert vertek, raboltak ki vagy erőszakoltak meg.



Donald Trump beiktatása

Idén januárban lett az USA 45. elnöke az igen ellentmondásos üzletember. Nem szeretném az egész életrajzát ideírni, mert azt mindenki megtalálhatja a neten, csak a főbb pontokat emelném ki, amivel végülis kiérdemelte, hogy a világon másodikként keressenek rá legtöbben az emberek.
1946-ban született a német, zsidó és ír felmenőkkel rendelkező férfi egy ötgyermekes család második gyermekeként. Nagyapja bevándorló volt, főként borbélyként dolgozott, de üzemeltetett vendéglőt és bordélyt is. Apja ingatlanfejlesztőként dolgozott, tekintve, hogy a nagyapa ingatlanokat is vett, amikor már megtehette. Az apja sikkasztás miatt került szembe a törvénnyel. Donald jómódú családban nőhetett fel, három egyetemen és katonai akadémián is tanulhatott. Apján kívül nagy hatással volt rá egy helyi, alvilági kapcsolatokkal bíró ügyvéd, akinek mottóját magáévá tette: Támadj, vágj vissza és sohase bánj meg semmit! Eleinte apjának dolgozott, majd 1975-ben megalapította saját vállalkozását az TO-t, ami pár évtized múlva már 500 céget olvasztott magába. Több cége pár év után csődbement, de a férfinak csak az volt a lényeg, hogy valami a nevét viselje, törődni nem törődött egyikkel sem. Jelenleg is hatalmas a birodalma, cége évi 9,5 milliárd dollárt termel és 23 000 embert foglalkoztat.
Háromszor nősült meg, öt gyermeke született. Három nagyobb gyermeke a férfi cégét vezeti, lánya emellett modell, divattervező, egyik fia pedig golfklubokat üzemeltet, egyébként mindhárman politikai tanácsadóként is mellette vannak, sőt a veje is. Kisebbik lány modell, énekes, net-celeb. Legkisebb gyermeke csupán 11 éves. Exfeleségei, foglalkozásukat tekintve, szintén színes egyéniségek: modell, vállalkozó, színésznő, médiaszemélyiség, de aktmodellkedés világa sem áll távol egyik nőnemű családtagjától sem, hogy a mostani hírekben felröppent pornót ne is említsem.
Trump 7 könyvet adott ki, 8 díjat kapott meg a munkásságáért.
2016 végére 713 millió dollár volt az adóssága és 75 per zajlott ellene. Vádolták szexuális zaklatással, rasszizmussal, elmezavarral, homofóbiával, hivatali visszaéléssel, sikkasztással, adócsalással és hazaárulással (oroszbarát politikája miatt).
Hatalmas Twitter-fan, szerinte ugyanis a média hazudik, így tudja csak kivitelezni, hogy az emberek azt lássák és olvassák, amit ő valóban közölni is akar.
14 filmben szerepelt, emellett rendszeres vendég volt mindenféle talkshow-kban és valóságshowkban. 10 show-ban is producerként vett részt, ezek mindegyike szépségverseny volt.
Egyetlen elnök sem volt még ennyire megosztó személyiség. Összeveszett mindkét szomszédos országgal, akikkel a többi elnök azért törekedett jóban lenni, ellenben jó kapcsolatot ápol Oroszországgal, ami meg a többi elnöknek nem volt szokása. Egyetlen elnöknek sem volt ilyen nyitott és vitatottan kétes életútja. Egyetlen olyan személy sem utasított még vissza elnöki meghívást, aki kiemelkedő sportoló vagy személyiség, ellenben egy díjnyertes sportcsapat megtagadta, hogy találkozzanak vele. Egyetlen elnök ellen sem tüntettek ilyen vehemensen beiktatása után, plakátokat lóbálva, amik az volt, hogy Nem az én elnököm! Egyetlen elnök sem tagadta meg, hogy nyilvánosságra hozza az adóbevallását, Trump azonban kategorikusan megtagadja az első perc óta. Egyetlen elnököt sme kaptak még ennyi hazugságon, mint őt, ráadásul banálisakon, Pl. azt állította, hogy egyetlen elnök sem nyert ilyen fölénnyel, mint ő, de ez nem igaz vagy egy gyűlésen a terrorizmusra hívta fel a figyelmet egy svéd terrortámadást használva apropóként, ami meg sem történt. Vagy élőben bejelentett intézkedéseket és ahelyett, hogy aláírta volna a papírokat, kisétált a nagyteremből a ledöbbent szemtanúk előtt. Elnök még ennyi kínos percet nem okozott a Fehér ház és a kabinet embereinek, mint ő. Egy interjúban arról beszélt, hogy nem gondolta volna, hogy ennyire nehéz elnöknek lenni és nem is tetszik neki.

Politikai életútja
Hitethetetlenül népszerűtlen politikus, 45%-os a kedvelési indexe. 5 millióan tüntettek ellene, mikor beiktatták. Intézkedései sem teszik őt szimpatikusabbá népe körében.
-          Abortusz-tilalom: megtiltaná az abortuszt, büntetné az ezt végző orvosokat, megvonná a pénzügyi támogatást az ezt végző intézetektől.
-          Nyitni akar Oroszország felé. Ezzel egy időben több titkosszolgálati anyag is felbukkan, miszerint Trump és közvetlen csapata titkos adatokat szivárogtat.
-          A nép ellenségének kiáltotta ki a sajtót, így a sajtóbált sem látogatta meg, amit egyetlen elnök sem mert eddig megtenni, bár az is igaz, hogy több médium is visszautasította a megjelenést, Trump esetleges ottléte miatt.
-          Lehallgatással vádolt meg több korábbi és jelenlegi politikust, ami miatt meg őt jelentették fel, hiába próbálta később a csapata tisztára mosni, mert ugye bizonyíték nélkül ez csak rágalmazás.
-          Bevándorlásellenes politika: 7 muszlim országot tett tiltólistára, randomban, nem konkrét terrorcselekmények hatására. Nyíltan ellenzi mindenféle nemeztség jelenlétét az országban és kijelölt amolyan menedékvárosokat, ahol az ilyen emberek mehetnének, de ezeket meg az adott városok tagadták meg. Több állam feljelentette az elnököt ezen intézkedése miatt és meg is nyerték a pereket, az elnök dühös volt emiatt. Beutazási tilalmat rendelt el, amivel meg tönkretenné a turizmust és a külföldi kapcsolatokat is. Ez ellen külügyesek tiltakoztak, cserébe szinte az egész Külügyminisztériumot lecserélte. Emiatt a tervezet miatt is beperelte négy amerikai állam, és amíg nem lesz döntés, nem is léphet életbe a tervezet.
-          Mexikói kerítés: elmondta, hogy kerítést épít a bevándorlók ellen és a számlát Mexikó fogja állni. A mexikói elnöknek erről más véleménye volt, konkrétan témadásnak vette, és közölte, eszében sincs kifizetni a kerítést, ellenben olyan intézkedéseket vinne az esetben véghez, amivel az amerikai adófizetők fizethetnék ki elnökük kerítését.
-          Új egészségügyi reform: olyan tervet javasolt, ami a szegényebb rétegeket fosztotta volna meg a jogaitól, ezt még a saját csapat is ellenezte, így a kabinet nem fogadta el.
-          Pénzügyi támogatások megvonása: környezetvédelem, klímaváltozás, természettudományok, egészségügy, kutatások. Indoklás az volt, hogy ezek nem fontosak sem neki, sem Amerikának. Alá is írt egy szerződést, amivel visszavonta Obama összes törekvését a környezet megóvására. Szerinte ugyanis a klímaváltozás nem létezik, Kína találta ki, hogy tönkretegye Amerika gazdaságát. Ezt több állam is megtagadta egyébként, ők megtartották az Obama-szerződést, köztük nagy olajcégek is, akiknek fontos a környezet megóvása.
-          Lecserélt embereket az FBI-nál, mert azok hivatalból vizsgálódtak ellene.
-          Autópályákat és reptereket ígért, illetve a légiközlekedést el akarja adni magánembereknek.
-          Gazdaságilag befelé forduló politikát szeretne folytatni, magyarul bezárul más országok előtt, nem ad és nem kap, ami tekintve az ország eddigi érdekeltségeit, tönkre teheti Amerikát és a világgazdaságot is.
-          Támogatja az EU-t, mondván, ha a tagállamok boldogok, akkor ő is.
-          Növelni akarta a haderőt, hogy megvédhesse az országot, de ezt sem szavazták meg.
-          Megvonná a humanitárius munkák támogatását harmadik világbeli országokban, illetve a békefenntartókét is, a pénzből a sereget fejlesztené inkább.
-          Közölte, hogy „Megsemmisíti az Iszlám Államot”.
-          Légicsapást rendelt el Szíria ellen, ezzel sokakat magára haragítva.
-          Szaúd-Arábiába ment, ahol többmilliárdos szerződést írt alá, azonban eszében sem volt emberjogokról beszélgetni, amikor ez is a tervezet része lett volna.
-          Izraelbe is ellátogatott, majd a Vatikánba. Előbbit biztosította támogatásáról az Iszlám ellen, utóbbi pedig inkább volt kínos, tekintve, hogy Trump és a pápa kölcsönösen bírálták előtte egymást.
-          Bírálja a homoszexuálisokat is. Ha rajta múlna, nem lenne melegházasság (2015 óta Amerikában legális). Illetve olyan tervezetet szeretne bevezetni, amiben korlátozza a jogaikat a jó ízlés érdekében.


Veronai tragédia

2017.01.20-án Verona és Velence között szenvedett balesetet egy magyar iskolásokat és kísérőiket szállító busz, akik egy sítúráról érkeztek haza. A buszon 56 fő, 43 fiatalkorú és 13 felnőtt utazott. A balesetben 17-en vesztették életüket és 26-an sérültek meg. A tragédia éjjelén a buszt egy alvási betegségben szenvedő sofőr vezette, valószínűleg a baleset emiatt következett be. 23-án Nemzetközi Gyásznapot tartott az ország, több műsort nem, vagy csak más jelleggel vetítettek, hivatalos részvétnyilvánítások érkeztek a kormány több tagjától, megváltoztatták a közlekedési törvényt.
Ennél többet nem akarok írni erről a tragédiáról, mert, mint anyát, teljesen kiborít ez az eset. Részvétem a családoknak!



Az ETA terrorszervezet átadta a fegyvereit

A Spanyolországban 1959-ben alakult nacionalista terrorszervezet (Baszkföld autonómiájáért küzdöttek) hivatalosan 2011-ben örökös tűzszünetet hirdetett, vagyis felhagyott a terrorcselekményekkel. 2017-ben pedig átadta a francia hatóságoknak 12 titkos fegyverraktár címét, mondván az ETA megszűnt.
Eredetileg Franco rémuralma elleni tiltakozásból született és nem voltak erőszakos cselekedeteik, tüntettek, zászlókat lobogtattak, beszédeket tartottak és elképzelték az országgá nyilvánított Baszkföldet. Magát a mozgalmat 7 egyetemista hívta életre, akik megunták, hogy senki sem áll ki Baszkföldért. Aztán 1968-ban az egyik tagjuk megölt egy rendőrt, majd a tűzpárbajban ő is elhunyt. Innentől kezdve már egyre inkább radikalizálódtak, és lettek terrorszervezet. Eleinte csak a spanyolokat zavarták, olyannyira, hogy azok ki akarták lövetni őket, de más országok nem törődtek vele, Franciaország pedig, aki Spanyolország állandó ellenlábasának számított megtűrte őket, így fegyverraktáraik és búvóhelyeik is ott voltak. Egészen addig, míg erőszakosak nem lettek, mert utána itt sem látták őket szívesen. Aztán felvették a kapcsolatot más terrorszervezetekkel, szeparatista mozgalmakkal, mint pl. IRA, és továbbképezték magukat.
Szervezeti felépítés: Eleinte egy vezető volt, három tanácsadóval, később 7-11 tagból állt a vezetőség, tekintve, hogy 11 ágazatra bomlottak, hogy nehezebben lehessen a nyomukra akadni, hogy ne tudják soha az egész szervezetet megbuktatni.
Tevékenységeik: gyilkosság, emberrablás, robbantásos merényletek, fegyverkereskedelem, vélt drogkapcsolatok, stb.
Batasuna: Az 1978-2003 között létezett baszk párt az ETA politikai szárnya volt. Ugyanazokat az elveket, eszméket használták, csak a politikai színtereken, nem robbantgatva. 2003-ban azonban bebizonyosodott, hogy a párt igencsak szoros kapcsolatot ápol az ETA-val sőt több párttag (400 fő) a terrorszervezetnek is tagja. Éppen ezért a pártot megszüntette a bíróság.
Áldozatok: 1961-2011 között 3500 támadás történt, amikben 3000 ember sérült meg és 829 ember pedig meghalt, ebből 343 civil halott volt. Fegyveres alakulatokat, ami egy volt a 11-ből több csoportra bontották, amiket 3-5 fő alkotott, így csak egyes sejteket kaphattak el, míg mások aktívak maradhattak. Tagjait is több csoportra lehetett bontani, voltak, akiknek civil állásuk, normál életük volt és sosem voltak büntetve, aztán voltak, akik teljes munkaidőben az ETA-t szolgálták, aztán voltak, akiket csak akkor hívtak be, ha szükség volt rájuk, ők amolyan tartalékoksok voltak, aztán voltak azok a tagok, akiket már elítéltek és vagy megfigyeltek. Mind ETA tagok voltak, de más-más elbírálás, szabályzat alá estek.



Görögország gazdasági válsága


A görög válság 2010-ben kezdődött, aminek előzménye a 2008-as globális gazdasági váláság volt. Az ország államadóssága ezen ok miatt rohamosan nőni kezdett, 104, 107, majd 130%-a volt a hazai termékeladásoknak. Ez hihetetlenül magas és irreális, gyakorlatilag már azt is elvezsítették, amit meg sem termeltek. Aztán bevezették az Euro-t, aminek ugyebár kötött gazdasági szabályai vannak, ez csak tovább rontott a dolgon, a nem hozzáértő politikai döntésekről nem is szólva. Az ország nehéz helyzetét látva az EU többször is dobott mentőövet nekik. A görög kormány megszorításokat vezetett be, csökkentették a béreket, a minimálbért, emelték az adót, felülvizsgálták a nyugdíjakat és privatizációt is kilátásba helyeztek. 2015-ben kormányváltás is volt az áldatlan állapotok miatt. Az országban többször voltak tüntetések, lázadások törtek ki, megbomlott a fegyelem. Többen elmenekültek az országból, mások kajajegyekkel állnak sorba, megnőtt a munkanélküliség, egészségügyi intézményeket zártak be, egész családok szegényedtek el egyszerre. Jelenleg az a helyzet, hogy az országnak nem kellett csődöt jelentenie a három segélycsomag miatt, azonban az azokért elvárt megszorítási csomagok még rontottak is a belső helyzeten. Ez azonban ördögi spirál, mert a pénz menti meg az országot, a megszorítások pedig tönkreteszik az embereket. Jóslatok szerint, talán 20 év múlva jön helyre a görög gazdaság, más meglátások szerint innen már nem tud felállni!




Oscar-díjaink

2017-ben Oscar-díjat nyertek a magyarok, erre kerestek rá sokan hazánkban. Eddig 19 alkalommal kaptak magyar vagy magyar származású emberek Oscar-díjat, ami akárhonnan nézzük is, szép teljesítmény. Ebből W.S. Darling háromszor is díjat nyert még a 30-40-es években, mint látványtervező. Szintén három díjat nyert Rózsa M. is, mint zeneszerző. Herczeg G. forgatókönyvíróként, Kertész M. rendezőként, P. Lukas főszerepéért, Zsigmond V. filmfényképezésért nyerte el az Oscar-t. Trauner S. és J. Kish látványtervezőként kaptak díjat. G. Pal és A. Zukor pedig életműdíjakat kaptak. Ezek mind még a ’80-as évek előtt kerültek kiosztásra.
Aztán eljött négy film, amelyek nyertek, ami a legnagyobb dolog.

1981: A légy, Rofusz Ferenc filmje, A legjobb animációs rövidfilm kategória.
1982: Mephisto, Szabó István filmje, A legjobb külföldi film kategória.
1991: Egyszer volt, hol nem volt, Böszörményi Zsuzsa filmje. A legjobb külföldi film (diák Oscar) kategória.
2016: Saul fia, Nemes Jeles László filmje, A legjobb idegen nyelvű film kategória.
2017: Mindenki, Deák Kristóf filmje, A legjobb élőszereplős kisfilm kategória.

A két utóbbi azért is nagyszerű, mert két egymás követő évben történt és napjainkban, nem több évvel ezelőtt, ami szerintem igen nagy dolog, büszkék is lehetünk rá. A filmek linkjei, a filmek címeire kattintva meg is nézhetőek.
Jó szórakozást!



Botrányos filmek

Sokan szeretnek megbotránkozni, borzongani és szörnyülködni kis hazánkban, erre is építenek a horrorfilm, meg a drámafilm készítők is. Több oldal adatait vettem alapul, pontozgattam, hol, melyik, hányszor szerepel. Így jött ki ez a lista.

A listát ez az 1980-as film vezeti. Arról szól, hogy egy professzor és csapata lefilmezett mentőakcióra érkezik a kannibál törzsek közé az Amazonas dzsungelébe. Itt mindenki kedves velük, meg mert ők is kedvesek, megkapják a négy eltűnt filmes kameráját és tekercseit. Ebben sosem látott borzalmakkal szembesülnek.
A film maga dokumentum jelleggel van eladva, ami akkoriban nem volt túl gyakori, sőt olyannyira élethűre sikeredett, hogy a rendezőt 10 napra lecsukták gyilkosságért, igazolnia kellett, hogy minden szereplő él. Csupán 7 állat veszítetté életét a forgatáson. A brutális jelenetei miatt több országban vagy teljesen betiltották vagy erősen cenzúrázva nézhető csak meg. Én is megnéztem, nézek horrorokat, így annyira nem volt sokkoló, de azért 1980-hoz mérten, meg amúgyis, elég brutális.

1979-ben mutatták be, de az eredeti verziót csak a bemutatón játszották le, ami 3,5 órás volt. A történet maga a valóságon nyugszik, hiszen egy létező római császár, a kegyetlen és zaklatott elméjű Caligula életét dolgozza fel.
A filmet hosszú évekig forgatták (1976-1978), majdnem 3,5 órás lett, és a Penthouse szponzorálta. Ez utóbbi azért érdekes, mert ilyet nem igen szokott, cserébe azonban igen pornográf jeleneteket is tartalmazott, emiatt több színésznő is felmondott. Rengeteg benne a szexjelenet, amiket élesben vettek fel, köztük egy leszbi-jelenet és egy állatos-jelenet is. A film rendezője és producere pedig pereskedni kezdtek, mert egyikük a művészi beállításokra fókuszált volna, míg másikuk a szexjelenetekre. Végül 1979-ben mutatták be, eredetiben. Ez után már csak a cenzúrázott változatok jelentek meg mindenhol, volt, ahol egy egész órát kivettek belőle. De volt benne némi brutalitás is, illetve történelmileg sem volt túl pontos, de ez igazából minden ilyen filmre igaz. Nem láttam, de tekintve a mai hardcore pornókat és horrorokat, esetlegesen ezek gusztustalan keverékeit, biztosan nem veri ki a biztosítékot annyi embernél, mint a ’80-as években.

Az 1972-es film egy középkorú amerikai férfi és egy fiatal francia lány szexuális kapcsolatát mutatja be Párizs egyik lakásában. A film a szexjelenetek miatt nem örvendett népszerűségnek, Olaszországban és Spanyolországban is betiltották, előbbi helyen a rendezőt a közügyektől is eltiltották emiatt 5 évre. Az eredeti film, amit megvágtak, több, mint 4 órás volt. Hazánkban csak a ’80-as években merték bemutatni.  Nem láttam!

1975-ben készült. A film a náci rémuralom idején játszódik, egy olasz faluban, ahol a fasiszta urak egy kastélyba vitetik a legszebb fiatal lányokat és férfiakat, ahol válogatott szexuális játékoknak vetik alá őket, majd ki is végzik mindüket.
A forgatás nem volt olyan zaklatott, tekintve a rendező rendszeretetét, tartotta a határidőket, jól választott színészeket és azok a forgatás alatt nem szenvedtek lelki sérüléseket. Két negatívum volt csupán, betörtek a stúdióba és a leforgatott anyag egy részét ellopták, sosem lett meg, illetve a film témavilága miatt többször is fenyegették a stábot, így gyakran kísérték őket testőrök. Nem láttam!

A 2004-es, Mel Gibson által rendezett film Jézus életét dolgozta fel a négy evangélium alapján, arámi nyelven.
A film rendkívül véresre és realisztikusra sikeredett, emiatt is érte igen sok kritika. Továbbá sokan kritizálták, hogy történelmietlen, vallástalan és antiszemita. Ezek azért sem állják meg a helyüket, mert egy eleve sokak által vitatott eseményt dolgoz fel, amit a nem hívük el sem hiszek, illetve nem képezi számukra a történelem részét, ami egyébként az iskolák tananyagában sincs benne, szóval relatív, hogy mi is az igazság. Nem láttam!

Az 1994-es film főszereplője egy pár, akik végig gyilkolásszák Amerikát.
A film több szempontból vitatott. Pl. olyan technikákat is használ, amiket addig nem, szinte jól színben tünteti fel a párost, néhol viccesre veszi az egyébként rémesen komoly szálakat, néhol pedig igen jól lemásolták a híres Bonnie és Clyde sztorit. Illetve több országban is betiltották, mert levetítése után másoló-gyilkosok tűntek fel. 15 ismert esetet ismerünk, amikről tudjuk, hogy ezt a filmet másolva gyilkoltak. Láttam! 2013-ban kritikát is írtam hozzá, 10/7 pontra értékeltem, mert tetszett az, hogy néha lehet együtt érezni a rosszakkal, a zene, meg a színészek is, meg a Bonnie-s vonulat is. De nem tetszett, mikor ártatlanokat öltek meg, az indiánt vagy az idegesítő karaktereket, ami meg a főszereplő lány volt.

Az 1932-es horrorfilm főszereplői egy vándorcirkuszban élnek, szinte mind valamilyen fogyatékossággal.
A film annyira sokkoló volt, hogy a testvetítés után, ami miatt egy nő elvetélt, 90 percről 64 percesre vágták a filmet. De így sem volt kedvező a fogadtatása, több országban betiltották és gyomorforgatónak találták. Igazából a ’60-as évektől kezdték vetíteni rendesen, akkorra már nem „sokkolt” annyira, megérett rá a közönség. Nem láttam! De! Az Amerikai horror storynak van egy Freak Show nevezetű része, nos az ennek a mintájára készült, azt láttam, és tetszett is.

1988-as film szintén Jézus életét dolgozza fel olyképpen, hogy a Sátán megkísérti még őt mielőtt meghalna, és azt mondja, ha megtagadod Istent, emberként élhetsz. Jézus pedig elképzeli ezt az életet magának, erről szól a film…
A keresztény csoportoknál teljesen kiverte a biztosítékot a film, még Molotov-koktélt is dobtak egy mozira, amiben vetítették. Több amerikai mozi sem merte a műsorára tűzni, több országban pedig be is tiltották és még ma is van olyan ország, ahol nem vetíthetik. De az is érdekes, hogy még a filmes közeg is mereven elutasította, igyekezett bojkottálni. Nem láttam!

Ugyanaz a rendező, előbbi 1995-ös, utóbbi 2002-es. Előbbi egy csapat fiatalról szól, akik lemerülnek a szex, a drogok, az alkohol világába és érinti őket az AIDS is. Ébresztő a tiniknek vagy gyerekpornó. Utóbbiban a címszereplő öngyilkosságán keresztül ismerjünk meg egy négy tagú tinibandát. Ebből hárman egymás mellett kötnek ki szexuálisan, egyikük sem élete mondható stabilnak. A negyedik tag elég instabil, megöli a nagyszüleit.
Mindegyik filmet kétféleképpen lehet értékelni. Egyrészt lehet ébresztő a szülőknek, hogy többet beszélgessenek a gyerekeikkel, foglalják le őket, „nyomozzanak utánuk”. Másrészt pedig gyermekpornográfiának és tekinthetőek. Utóbbi miatt több ország is betiltotta ezeket a filmeket és ahol vetítették is, szűrték, hogy kik nézik meg, de egyes mozik el is utasíthatták a levetítését. Mindegyiket láttam! Nem egy könnyen feldolgozható mű egyik sem, főleg, mert gyerekek a szereplői, de ha választanom kell, akkor a Kids a keményebb, amiben egyébként rengeteg amatőr fordult meg, igazi deszkások, balhésok, verekedő gyerekek, akik miatt a forgatás sem zajlott zökkenőmentesen.

Az 1967-es film a híresen hírhedt valódi rablópáros, Bonnie és Clyde életét dolgozza fel.
A film sok díjat besepert, mert újszerű volt. Pl. vegyítették benne a komikumot az akcióval, erőszakkal, ezt addig senki sem merte, vagy a negatív szereplőkből hőst kreált, azelőtt vagy jó, vagy rossz volt egy szereplő. A film után sok rendező élt mindegyik trükkel filmjeik készítése során. Az utolsó jelentet több országban megrövidítették, itthon is. Több élő eredeti karakternek sem tetszett, ahogyan a filmben megszemélyesítették őket. Aztán az alkotókat érte olyan kritika is, hogy nem követték pontosan a történelmet, ami azért volt, mert egyes jelenetek nem fértek meg a kor szexuális szokásival, mert Cylde biszex volt, viszonyuk volt W.D-vel és Bonnie se volt valami hűséges. De küllemében sem hasonlított a film szereplője, gyakorlatilag teljesen máshogy nézett ki. Láttam a filmet, de én csak annyi kritikával illettem anno, hogy nem így kellett volna végezniük.

Fűrész és Motel horror franchise-ok
Előbbi egy őrült szerkezeteket kiagyaló sorozatgyilkosról szól. Utóbbi egy balkáni gyilkos szervezetről, akik turistákat gyilkolnak a Motelben.
Előbbiről igen részletes kritikát írtam ITT. Utóbbit is láttam, de nem sokat írtam róla, csak, hogy 8 pontos és érdekes képet fest Kelet-Európáról. Egyébként mindegyik, minden egyes részét megnéztem, és ha lesz folytatásuk, azt is megnézem.
Érdekes, de egyik filmet sem emelik ki, miért is e kategória tagjai, talán erőszakossága miatt, de ez igaz lenne más horrorokra is. Egyébként a Motel bár jó, de közel sem hozza azt a szintet, mint a Fűrész.

A 2008-as film főszereplője Lucie, akit megkínozva találnak meg egy erdőben, de nem beszél, később társait is megtalálják, akiket brutálisan lemészároltak. Árvaházba kerül, majd egyetlen barátnőjével 15 évvel később bosszút áll. 
A brutális, erőszakos, véres (gyermekkínzás is van benne) jelenetei miatt számos országban betiltották, ahol megy, ott erős idegzetűeknek ajánlják. Nem néztem meg és nem is fogom!



Élj gyorsan, halj meg fiatalon
James Dean
Élt, kora:1931-1955, 24
Foglalkozása: színész
Halál oka: autóbaleset, gyorshajtás, a sebesség szerelmese volt

Buddy Holly
Élt, kora: 1936-1959, 22
Foglalkozása: Énekes, dalszerző, a R&R úttörője
Halál oka: repülőbaleset, két fellépés között repült, erős havazásban, a gép lezuhant

Bruce Lee és Brandon Lee
Élt, kora: 1940-1973, 32 és 1965-1993, 28
Foglalkozása: filmrendező, író, forgatókönyvíró, színész, producer, harcművész, filozófus.
Fia színész volt és harcművész.
Halál oka: gyógyszermérgezés, agyi ödéma után lábadozott. Lelőtték, a Holló forgatása közben éles lőszert használtak vaktöltény helyett.

Tupac és Notorius big
Élt, kora: 1971-1996, 25 és 1972-1997, 24
Foglalkozása: Rapper, színész. Rapper
Halál oka: Koncertje helyszínén lelőtték. Egy afterpartiról tartott hazafelé, kocsijában lelőtték. Pletykák szólnak arról, hogy NB-nek köze volt Tupac halálához, akivel összevesztek, majd ezért kellett neki is meghalnia.

Amy Winehouse
Élt, kora: 1983-2011, 27
Foglalkozása: énekesnő
Halál oka: alkoholmérgezés. Masszívan ivott, drogozott, éjszakázott.

Sawyer Sweeten
Élt, kora: 1995-2015, 19
Foglalkozása: gyerekszínész
Halál oka: öngyilkosság, fejbe lőtte magát

Brad Renfro
Élt, kora: 1982-2008, 25
Foglalkozása: színész, zenész
Halál oka: herointúladagolás. Véletlenül adagolta túl, kemény drogfogyasztó volt.

Aaliyah
Élt, kora: 1979-2001, 22
Foglalkozása: Énekesnő, producer, táncosnő, színésznő, modell
Halál oka: replülőbaleset, egy kisrepülővel utaztak heten egy nagyobb reptérre, az időjárás nem volt megfelelő, pár perccel felszállás után becsapódtak.

Heath Ledger
Élt, kora: 1979-2008, 28
Foglalkozása: színész
Halál oka: véletlen gyógyszertúladagolás, egyik gyógyszerből sem vett be a megengedettnél többet, de a hat különböző gyógyszer reakcióba lépett egymással

River Phoenix
Élt, kora: 1970-1993, 23
Foglalkozása: színész
Halál oka: kábítószertúladagolás, véletlenül adagolta túl, erősen drogfüggő volt

Jimi Hendrix
Élt, kora: 1942-1970, 27
Foglalkozása: gitáros, énekes, zeneszerző
Halál oka: gyógyszer-alkohol túladagolás, hányásába fulladt bele. Sokak szerint azonban meggyilkolták, ezt elég sok minden alá is támasztja.

Brittany Murphy
Élt, kora: 1977-2009, 32
Foglalkozása: színésznő, énekesnő
Halál oka: szívmegállás. Ennek okai igen változatosak: gyógyszerek, anémia, tüdőgyulladás

Kurt Cobain
Élt, kora: 1967-1994, 27
Foglalkozása: énekes, dalszövegíró, gitáros
Halál oka: öngyilkos lett, fejbelőtte magát, úgy érezte, hogy kiégett, depressziós lett

Jim Morrison
Élt, kora: 1943-1971, 27
Foglalkozása: énekes, dalszövegíró
Halál oka: szívinfarktus, hivatalosan, de sok ember szerint csak megszépítettek egy herointúladagolást, egy öngyilkosságot, esetleg egy gyilkosságot

Jonathan Brandis
Élt, kora: 1976-2003, 27
Foglalkozása: színész
Halál oka: öngyilkosság, felakasztotta magát, depressziós volt, aggasztotta hanyatló karrierje, és ivott is, máskor is mondta már, hogy meg akar halni, hogy egyszer öngyilkos lesz.

Janis Joplin
Élt, kora: 1943-1970, 27
Foglalkozása: Énekesnő, zeneszerző, szövegíró
Halál oka: kábítószertúladagolás. Ő volt az, aki a fenti idézetet Élj gyorsan, halj meg fiatalon megalkotta és eszerint is élt, bulizott, ivott, drogozott, éjszakázott. 



Szivárvány

Elgondolkoztam, hogy a meleg-téma hogyan kerülhetett az első tíz legkeresettebb találatba, de aztán rájöttem, hogy ennek bizony több oka is lehet, hiszen hamarosan kezdődik a Pride, aztán megjelent a Facebookon a Büszke-gomb. Meg aztán most olvastam valahol, hogy az emberiség 10%-a homoszexuális, így ennek a cikknek is helye van!
Első körben tényekről, szórakozóhelyekről, ilyesmikről szólt a cikkem, de aztán rádöbbentem, hogy akit érdekel a téma az a google-ban úgy is utánanézett már. Így azt a cikket töröltem, ez született helyette.
Homoszexuális tartalmú filmek, sorozatok

Sorozatok
Queer as Folk és L
A fiúk a klubból egy melegekről szóló sorozat, 5 évadot, 83 epizódot élt meg és 2000-2005 között futott. A sztori: öt barát, Michael, Ted, Emett, Brian és az újonnan érkező fiatal srác Justin életébe enged bepillantást, akik a pittsburghi meleg közösség tagjai. A sorozat érint minden sztereotípiát és homofóbiát, mind emellett humoros, néhol drámai, romantikus és mindig van mondanivalója, illetve tele van éles szexjelenetekkel (homofóboknak kimondottan nem ajánlott). Én az egész sorozatot láttam, és igen pozitív az értékelésem, 10-ből 9,5.
Az L egy leszbikusokról szóló sorozat, ami 6 évadot, 70 epizódot élt meg és 2004-2009 között futott. A sorozat 5 lány életébe enged bepillantást, akik szintén megküzdenek a másságukkal járó megannyi problémával. Ezt a sorozatot nem láttam.
Glee
Ez egy zenés sorozat, ami hat évadot élt meg, de itt nem fővonal a homoszexualitás. Többnyire tinédzser problémákkal foglalkozik, mint drogok, szexualitás, stb. 21 LGBT karakter tartalmaz, de közülük a legszebb és leghíresebb Kurt és Blaine szerelme. A sorozatot nem láttam.
Skins
ITT írtam róla, minden részét láttam, nekem olyan 8 pontos volt. Ez is a tiniket érinti és azok minden problémáját, mint a másság, a drogok, a szexualitás, stb. Ebben Tony és Maxxie kapcsolatát érdemes megfigyelni, bár voltak leszbikus karakterek is.
Shameless
2011 óta fut a dráma sorozat, amit szintén nézek, mert imádom a karaktereket és, hogy a mindennapi küzdelmet mutatja be, nem az amerikai álmot, nagyon emberi, kendőzetlen és vad. Ebben Mickey és Ian szerelmét érdemes megfigyelni, nekem hatalmas kedvencem a páros és remélem, hogy egyszer végleg egymás mellett kötnek ki, mert vibrálnak egymás mellett.
Grace Klinika és Modern család
Előbbit az 5. évadig néztem, utóbbiból pedig 2 évadot (elsőt és 5-et)
Előbbi egy orvossorozat, amiben több meleg vagy biszexuális karakter is felbukkan. Utóbbi egy családi sorozat, amiben csak egy meleg pár van, Mitchell és Cameron. 

Filmek
Menedék: 2007. Zack egy művészsrác, aki megismeri barátja bátyját, a meleg Shaun-t.
Utolsó napok: 2003. egy pasivadász srác elhatározza, hogy elcsábít egy mormon fiút.
Imák Bobbyért: 2009. Bobby egy meleg srác, akit az anyja nem fogad el és Isten segítségét kéri.
Csodálatos dolog: 1996. Jamie egy zárkózott srác, majd megismeri a szomszéd srácot, Ste-t, aki vagány, sportos. Hamarosan mindkettőjükben fellobban a szenvedély.
Nyílt kártyákkal: 1998. Steven meséli el első szerelmét, amit egy fiú osztálytársa, John iránt érzett.
Túl a barátságon: 2005. Két cowboy Ennis és Jack örök szerelméről szól.
Nyári vihar: 2004. Tobi és Achim barátok, egy evezős csapat tagjai, előbbi többet érez. Aztán az evezős táborba megérkezik egy meleg csapat is, akik felkavarják az állóvizet.
Szerelemben és sötétségben: 2012. Nimer, a palesztin és Roy, a zsidó srác szerelméről szól a film, amibe beleszól a vallás, a politika és persze a homofóbia is.
Hazakísérlek: 2014. Leo, egy meleg vak srác, aki beleszeret Gabriel-be az osztálytársába. 
Szabadesés: 2013. Marc egy hetero párkapcsolatban élő rendőr homofób barátokkal, majd megismeri Kay-t, aki teljesen felforgatja az életét.
Titokzatos bőr: 2006. Két fiú eltűnik, egyiket zaklatja az edzőjük, másikuk semmire sem emlékszik, eltelik 10 év, egyikük megszállott UFO-jutató, másikuk hímprosti lesz, aztán újra találkoznak.
Philadelphia: 1993. Andrew egy menő ügyvéd, majd, amikor kiderül, hogy AIDS-es, a cége megszabadul tőle, ekkor harcba száll a jogaiért.
C.R.A.Z.Y.: 2005. Zac egy átlagos család gyereke, apja kedvence, majd a fiú elkezdi utazását a lélek, a rockzene, a szexualitás világában, keresve önmagát, távolodva apjától, majd az elismerését keresve.
Yossi és Jagger (2002), Yossi (2012): két izraeli katona valahol a semmi közepén egymásba szeret, egyikük titkolózna, másikuk felvállalná. A másoduk filmben a magányos és identitását még mindig nem felvállaló férfi megismerkedik egy csapat fiatal katonával, vágyai újra életre kelnek.
Love to Hide (nagyon erős, Holocaust téma): 2005. Franciaország, világháború. Egy fiatal zsidó lány és egy meleg fiú kálváriája.
Patrik 1.5: 2008. Egy svéd meleg pár örökbe akar fogadni egy 1,5 éves gyermeket, de egy hiba folytán egy lázadó 15 éves kamaszt adnak, senki sincs elragadtatva a másiktól, olyannyira, hogy az egyik férj le is lép, míg másik otthont nem kap a kamasz, ám a kamasz és a pótapa között barátság kezd kialakulni.
Maurice: 1987. Maurice és Clive egymásba szeretnek az egyetemen, de később Clive megtagadja önmagát és szerelmét, a másik pedig egy új pasi személyben talál rá a társára, aztán újra egymás mellé sodorja az élet őket.
Madárfészek: 1996. Armand egy transzvesztita bár tulaja, kedvese Starina, balkézről fogant fia Val, aki nősülni készül s mivel a barátnője családja konzervatív politikai körökben mozog, hazudik, azonban a lány családja találkozna Val szüleivel.
Boy culture: 2006. Adott ez escort ügynökség, egy srác, két szobatárs és egy idős anonim vendég.
Tell No One: 2012. Mattia egy homoszexuális srác, szerelme a spanyol Eduard, de a srác mindenki előtt titkolózik és amikor a kedvese is megjelenik nála, összezavarodnak a szálak.
A bölcsőtől a sírig: 2009. Thomas és Francisco szülei összeházasodnak, így a két kissrác testvérekké válik, kapcsolatuk azonban egyre erősebb, már-már botrányosan közeli és ez az évek alatt egyre csak erősödik.
Igaz szívvel: 2014. Ned és csapata a ’80-as években végigsöprő AIDS-hisztériát igyekeznek megfékezni, reális képe alkotni a betegségről.
Viharsarok: 2014. magyar film, emiatt is érdemes megnézni. Szabolcs és Bernard focisták, előbbi hazatér és egymásba szeretnek Áronnal, utóbbi pedig utána jön.
Bridegroom: 2013. a dokujellegű film Tom és Shane hat éves szerelméről szól, aztán meghal Tom és a másik srác még a temetésre sem mehet el, jogfosztottá válik.
Büszkeség és bányászélet: 2014. a bányászok sztrájkolnak, a melegek pedig elkezdenek kiállni mellettük, majd egy eldugott bányászfaluval szövetségre lépnek. Elképesztő eredményeket produkálnak együtt, a film megtört eseményeket dolgoz fel.
A mi fiaink: 1991. Audrey egy sikeres nő, aki elfogadta fia másságát és párját, Donaldot, akinek az anyja ezt soha nem tudta feldolgozni. Aztán egy nap Audrey meglátogatja az asszonyt azzal, hogy a fia haldoklik, menjen el hozzá.  
Edge of seventeen: 1998. Eric egy átlagos srác 1984-ben, aki most fedezi fel a szexualitását, amiben nagy szerepe van Rod-nak,  
Burnt Money: 2000. Nene és Angel bűnözők, gyakorlatilag, mint az ikrek, teljesen elválaszthatatlanok. Egy nagyobb balhéra készülnek, ami könnyen az életükbe kerülhet.
Texas a tengernél: 2011. Pim egy álmodozó kamasz, aki beleszeret a szomszéd motoros srácba, de az nem igen akarja felvállalni önmagát és Pim-et.
Getting go: A szégyenlős egyetemista elmegy NY-ba, hogy dokumentumfilmet készítsen egy vagány gogofiúról. 



Közösségi média

A találati lista 10. helyére kerültek a közösségi oldalak, mert bizony a híreken túl, vagyis inkább azokat megelőzve, ezekre keresnek rá az emberek a leggyakrabban a világ minden tájáról.
Youtube – 2005 – 4 millió felhasználó
Facebook – 2004 – 640 millió felhasználó
Instagram – 2010 – 700 millió felhasználó
Twitter – 2006 – 175 millió felhasználó

Ezeket az adatokat nem is igen kell megmagyaráznom azoknak, akik használják ezeket a felületeket. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése