11/12/2019

Misztikus helyek


Rengeteg olyan terület van szerte a világban, amiről az a hír járja, hogy maga az ördög munkálkodik ott. Miért? Mert ezekhez a területekhez nem csak megmagyarázhatatlan eltűnéseket, furcsa haláleseteket, és zavaros jelenségeket köthetünk, hanem valami természetfelettit, valami egészen misztikust…

Oroszország, Dyatlov hágó

Eredetileg ez a hegy a Kholat nevet viseli, ám miután kilenc mansi harcos tűnt el ott, a helyiek Halálhegynek keresztelték át. Aztán egy 1959-es eltűnt expedíció emlékére került fel a Dyatlov-hágó is a hegy térképére.
A 9 mansi harcos
A mansi, egy Uráltól nyugatra élő népcsoport, aminek ma kb. 12.500 tagja van. Egyszer régen, jópár évvel a Dyatlov-incidens előtt, kilenc mansi harcos ment fel a hegyre vadászni. Sosem tértek vissza. Mi történhetett? Azt tudjuk, hogy mind a kilencen tapasztalt vadászok és hegymászók voltak, akik úgy ismerték a hegyet, mint a tenyerüket. Mindemellett fegyvereik is voltak, támadástól sem igen kellett tartaniuk. Mégis mind a hegyen lelték halálukat, és korabeli legendák szerint, mindüket ’repülő szellemek’ ölték meg. Ezután e nép harcosai kerülni kezdték ezt a hegyet, illetve óva intettek mindenkit attól, hogy felmenjen rá, mert, mint mondták, rossz szellemek lakják. Ez az eset a Dyatlov-incidenstől Ny-ra történt.
Az 1959-es Dyatlov-expedíció
1959.01.25-én kilenc tapasztalt egyetemista-hegymászó, és egy utólag csatlakozott vezető indult útnak. Egyik társuk, 28-án, betegség miatt hazament. A csapat vidám maradt, fotózkodtak és ütemesen haladtak előre. Aztán február 1-én letáboroztak azon a lejtőn. Ami biztos: valami történt, ami miatt a riadt túrázók belülről vágták ki sátraikat, majd rendkívül alulöltözötten menekülni kezdtek a közeli erdő felé. Ketten itt haltak meg. Később találtak itt egy fát az utánuk kutatók, amire valaki felmászott, hogy valamit megfigyeljen (sátrukat, ’veszélyforrást’, akármit). Hárman (köztük Dyatlov is) visszaindultak a sátorhoz, nyílván ruhákért, felszerelésért, de még útközben, párszáz méteren belül, mindhárman meghaltak. A maradék négy túlélő leereszkedett egy szakadékba, ahol végül ők is meghaltak. A halottak közül hattal a hypothermia (kihűlés) végzett. Egyet halálos koponyasérülés, kettőt pedig mellkasi trauma (egyiküknél ezt belső vérzés is kísérte) miatt halt meg. Miután nem tértek vissza, keresték őket, végül meg is találták. De mi történhetett? Számtalan elmélet született az elmúlt években: Lavina, katabatikus szél, mansi támadás, katonai tesztek, idegen-támadás, vegyi támadás, stb. Legfrissebb vizsgálatok szerint egy lavina, az extrém erős szél, és a hideg együtt végeztek a fiatalokkal. Bár még mindig vannak az esetnek nem megmagyarázott elemei. Miért volt radioaktív némelyikük ruhája? Miért halt meg három ember is úgy, mintha elgázolta volna egy autó (összeroncsolódott mellkas, súlyos koponyasérülés, belső vérzés), gyakorlatilag külsérelmi nyom nélkül? Honnan jöttek azok a hangok, fények, amikről más túrázók beszámoltak az adott időszakban?  Miért volt velük egy belsőelhárítós tiszt?
Magáról az expedícióról amúgy már írtam egy részletesebb cikket, amit ITT olvashattok (Vigyázz, mert az a cikk már négy éves, 2015-ös).
Az 1991-es repülőbaleset
Egy kisrepülő haladt át a terület felett, amikor valamiért meghibásodott, majd a hegybe csapódott. Mind a kilenc utasa azonnal életét vesztette. De mi történt? Pontosan nem tudni, de feltételezések vannak: ütközés (amit nem jelentettek, talán, mert UFO vagy katonai gép volt a tettes), rossz időjárási körülmények, részeg pilóta, meghibásodott gép. Ez a Dyatlov-incidenstől K-re történt egyébként.
2009-es eltűnés
Állítólag egy hegymászó család kilenc év körüli kislánya tűnt el a hegyen, miközben egy „fénygömb” üldözte őt.
2012-es eltűnés
2012 nyarán egy 13 utast szállító kisgép szintén eltűnt az Ural felett, de azokat az utasokat meg sem találták, hiába kutattak utánuk hónapokig.
2016-os holttest
Holtestet találtak az Ural-ban, ahol egykor a Dyatlov-incidens történt.

Mit tudunk tehát? A hegyen eddig, bizonyítottan, tizennyolc ember halt meg és tizennégy ember tűnt el. Mi történt velük? A mansi harcosokat megölték. Kik? Jelenlegi feltételezések szerint ellenséges törzsek, de mivel maguk a mansik is halálra rémültek az esettől… olyannyira, hogy a hegyet is átkeresztelték, ki is zárhatjuk ezt a feltételezést. A Dyatlov-expedíció kilenc áldozata közül hattal a hideg, hárommal egy autó-erejű ütés végzett. Mi történt azzal a hárommal? Jelenlegi feltételezések szerint lezuhantak. Ha lezuhantak, akkor miért nem sérült meg mindegyikük ugyanúgy? Talán a rendkívül erős szél csak néhányukat lökte le, míg másikuk magától mászott le ’végső nyughelyére’. A ’91-es tragédia oka lehetett műszaki meghibásodás, részeg pilóta, rossz időjárási viszonyok. De, ha ezek egyike volt, akkor ezt miért nem tudták minden kétséget kizáróan bizonyítani? A többi esetnek még a megtörténte is bizonyítást kíván.
Végül essen néhány szó magáról a hegyről. 2500 méteren terül el, 150 kilométer széles és majd 2000 méter magas. A hőmérséklet -23 és plusz tíz fok között mozog, ami azt jelenti, hogy az év nagy részében rohadt hideg van, többnyire sötét, erős szél fúj, köd van, és esik a hó. A hegyet magát meredek hegycsúcsok, mocsarak, keresztvölgyek, szurdokok és erdők teszik még változatosabbá és veszélyesebbé. Ezen kívül, egyes területein kimondottan nagy az iparosodás, ami ipari városokat, bányavárosokat jelent. Ezek közül a városok közül is kiemelkedik négy, amik amolyan elzárt városok. Ide tilos a bemenetel, de még odajutni sem egyszerű. Ám meg kell említenünk egy nem messze lévő atomerőművet is, illetve azt, hogy ezen a területen valaha katonai akciók is zajlottak a hidegháború jegyében.
Mondjuk úgy, mind a természet, mind az oroszok maguk, bőven tehettek arról, hogy ez a terület megkapja a misztikus jelzőt, és még földönkívüliek sem kellettek hozzá.


USA, Bennington-háromszög

Ez egy terület Vermont államon belül, ahol számtalan ember tűnt már el. Maga a hely is igen különleges, hiszen maga a terület is rém barátságtalan. Állandóan fúj a szél, ott ál egy hatalmas hegy, meg egy nagy és sötét erdő. Illetve, ezt a területet használták a helyi indiánok temetőként, ami állítólag eltünteti azokat, akik háborgatják a halottakat. Ugyanezek az indiánok arról is legendákat mesélnek, miszerint van itt valahol egy kő, amihez, ha hozzáérsz, az eltüntet. Ezen kívül jelentettek már innen bizarr hangokat, fényeket, de még illatokat is. Megint mások arról beszélnek, hogy van itt valahol egy dimenziókapu, az tünteti el az embereket. Itt terül el Glastenbury, ami egy apró városka a vadonban, minimális létszámmal. Innen jelentették a legkülönösebb eseteket még a XIX. században (Pl. egy férfiról, aki egy kocsmai verekedés alkalmával, megölt egy fiút. Emiatt lecsukták, elmebetegnek nyilvánított, de aztán megszökött. Sosem került el többé.).
Ezután történtek az eltűnések, no, nem akkor, hanem jó ötven évvel később, 1942 és 1950 között. Először egy 13 éves gyerek, aztán egy 73 éves tapasztalt vadász és erdőkerülő (neki csak a puskája lett meg). Ezután egy 18 éves futó lány, akit egy pár követett pár méterről, ám a lány egy kanyarban végleg eltűnt előlük. 1949-ben három vadász tűnt el, majd ugyanekkor egy veterán is, aki épp egy buszon utazott (senkisem látta leszállni, csomagjai érintetlenek voltak). Aztán eltűnt egy nyolc éves kisfiú is, akinek szagnyomát a keresőkutyák pont abban a kanyarban vesztették el, ahol egykor a futkosó lány is eltűnt. Végül egy 53 éves asszony, akit hónapokkal később találtak meg pár méterre onnan, ahonnan elindult. Ez csak azért érdekes, mert akkor mindent tűvé tettek érte, de sehol sem találták. De van még valami különös ezekben az eltűnésekben: minden áldozat ősszel, és kora télen tűnt el; minden áldozat nyom nélkül tűnt el (kivéve a legutolsó, aki hónapokkal később megkerült); rémesen sokszor ismétlődik a kettes szám ezeknél az eseteknél – Két áldozat idős, tapasztalt túrázó volt, ketten viseltek rikító piros felsőt, amikor eltűntek, két áldozat ugyanazon a napon tűnt el (pár év eltéréssel), két áldozat pedig – feltételezhetően – ugyanabban a kanyarban.
Mégis mi történhetett? Rengeteg elmélet van: dimenziókapu, indián-átok, környezeti viszontagságok, UFO-elméletek, Nagyláb-elmélet, sorozatgyilkos.
Mi történt hát? Én a földönkívülieket, a yetit és a sorozatgyilkost is kizártam. Ha racionális vonalon maradok, akkor a természet is elbánhatott ezekkel az emberekkel (szakadékba zuhanás, fulladás után elsodor egy folyó, stb.). Ha misztikus vonalon maradok, akkor meg egy dimenziókapu-féleségre gondolok, amit én magam szorosan kötnék az indián-világhoz.
Erről a területről és különös eltűnéseiről egyébként már írtam egy cikket, amit ITT olvashattok. Maga a Bennington-rész a teljes cikk vége felé található, mert ez csak annak a cikknek egy része.


Bermuda háromszög

Ez talán a legismertebb, legmisztikusabb hely a világon. Háromszög alatt meg a Bermuda – Miami – San Juan hármast értjük, bár valójában az eltűnések nem fedik le ezt a területet. Az eltűnések 1840 és 1980 között voltak a legintenzívebbek. Miért? Mert előtte nem jegyezték fel ezeket az eseteket, hiszen annak idején semmi rendkívüli nem volt abban, ha egy hajó eltűnt. Utána meg akkorát ugrott a technikai fejlődés, hogy ma már csak úgy nem lehet eltűnni.
Most pedig jöjjenek a tények. 42 hajó tűnt el a térségben. Ezek közül 17 került elő, utasok nélkül, kissé zilált állapotban (volt, amin állatot találtak csupán). A többi hajó mind nyom nélkül tűnt el, soha többé senki nem látta őket.
’44 és ’73 között pedig 23 repülő is eltűnt, némelyikük teljesen nyom nélkül.
Összesen nagyjából 400 embert ’nyelt el’ a Bermuda-háromszög.
De mi történhetett? Atlantisz, UFO-k, Sargasso-tenger, mágneses anomália, emberi mulasztás, szándékosság, Golf-áramlat, viharok, infrahullámok vagy Kusche-elmélete igazolódott volna be?!
Erről a témáról is írtam egy cikket, még 2014-ben, amit ITT találtok. Elég részletesen boncolgattam a témát, és a véleményem sem igen változott.


Japán, Aokigahara erdő

Tudom, hogy mindegyik terület érdekes a maga nevében, de számomra ez a legkülönlegesebb, mert míg a többi helyen az emberek csak úgy eltűnnek, addig ide pont azért jönnek… hogy eltűnjenek… örökre…
A Golden Gate híd után ebben a 35 négyzetkilométeres erdőben lesznek a világon a legtöbben öngyilkosok. A Fudzsi hegy lábánál elterülő erdő talaja vulkanikus, emiatt gyakorlatilag megművelhetetlen. Nincsenek benne utak, a növényzete pedig rendkívül sűrű és dús. Állatpopulációja gyakorlatilag nincsen, emiatt meg végtelenül csendes. Egy gyakorlatilag érintetlen területről beszélünk, amit csak azok a szalagok törnek meg, amit a túrázók és a keresők hagytak maguk után. A hatóságok egyébként igyekeznek javítani a helyzeten, mert szereltek már fel ide kamerákat, de tettek ki japán/angol nyelvű táblákat is, amelyek szeretnék tettükről lebeszélni a majdani áldozatokat. Emiatt próbálják kerülni a médiafigyelmet is, hogy ne tegyék a helyet még népszerűbbé a halni vágyók között.  Ezen kívül, a ’70-es évek óta rendeznek holttestvadászatot is az erdőben,            minek célja, hogy megtaláljanak mindenkit, majd emberhez méltó búcsúban részesítsék.
Mindez azonban úgy néz ki, hogy hiábavaló, legalábbis túl kevés.
Az ’50-es évek óta érkeznek ide azok, akik meg akarnak halni, évről-évre egyre többen. 2004-ben már 108-an lettek itt öngyilkosok, 2010-ben pedig 247-en kísérelték meg, de csak 54-nek sikerült. A parkolóban meg tucatszámra állnak azok autói, akik odabenn haltak meg. A halottak pontos száma nem ismert, de a szám már minden bizonnyal ezer felett jár.
De miért is halnak meg itt oly sokan?
Első ok: ez az erdő még a japán mitológiában is helyet kapott, miszerint démonok lakhelye. Olyan erők működnek itt, amik nem engednek el, ha belépsz fáik közé. Egy másik mítosz szerint, pár száz évvel ezelőtt, a nagy éhezések idején, egyes családok kihozták ide idős családtagjaikat, hogy azok itt az erdőben bolyongva, éhen és szomjan haljanak. Sokan hiszik, hogy ezeknek az embereknek a nyughatatlan lelke itt ragadt, és halálba hívja mindazokat, akik idetévednek.
Második ok: maga az erdő egyszerre ijesztő és megnyugtató. Ijesztő, mert rémesen sűrű, könnyű benne eltévedni, nincsenek állathangok, nincs szél, ellenben a talaj miatt a fák el-elforognak, tele van barlanggal, veszélyes kitüremkedésekkel. Ám szinte pont ezek miatt megnyugtató is, mert senkisem zavarhat, békés, csendes, és a hangok nem szűrődnek ki fáik közül. Többen, emiatt is, sátrakkal jönnek, meditálnak, gondolkoznak, majd vagy megteszik… vagy nem. Ez hát a fák tengere, a csend erdeje.
Harmadik ok: maga a japán kultúra. Japánban hatalmas hagyománya van az öngyilkosságnak. Elég csak megemlíteni a szamurájokat, kiknek önkezű halála valódi megdicsőülés volt. Persze ma már ezt elítéli a kultúra, de rögzült. Sokan még ma is úgy tekintenek az öngyilkosságra, mint a felelősségvállalás egyik formájára. Másrészről pedig Japán és Dél-Korea (de akár egész Ázsiát ide vehetném) eleve élen járnak az öngyilkosságokban. Ennek pedig több oka is van: pénzügyi nehézségek, mentális problémák, családi gondok, munka elvesztése, megfelelési (tökéletességi) kényszer. Mindkét társadalom tagjai hatalmas nyomás alatt élnek, extrém kihívásoknak kell megfelelniük, és erős bennük a megfelelési kényszer. Ám sokan összeroppannak ezalatt a nyomás alatt.
Negyedik ok: 1960-ban íródott egy mű, amiben egy szerelmespár, ezt az erdőt választja végső nyughelyéül, ezzel idealizálva azt. Aztán íródott egy másik is, ami egyenesen azt írta róla, hogy ez a tökéletes hely a halálra. De sok más egyéb írás, kép és videó kering a neten, amik szintén vonzzák ide a halnivágyókat.
Szerettem volna valamiféle összegzést írni ide, de többszöri nekifutásra sem sikerült. Nem szeretném se bírálni se megdicsőíteni ezt a helyet, de számomra valami egészen elképesztő ez az erdő. Valamiféle aura lengi körbe… jó és rossz egyaránt… megfoghatatlan, megmagyarázhatatlan…


Románia, Bácsi erdő

Erdélyben, Kolozsvár mellett van egy erdő, amit a magyarok Bácsi erdőnek neveznek, míg a románok Hoia Baciu-nak (ugyanazt jelenti egyébként). Hírhedt terület ez, ahol különös fények, idegenek és szellemek tűnnek fel, majd emberek tűnnek el. Maga az erdő egyébként 295 hektáron terül el, és a BBC szerint ez az 5. legrémisztőbb hely a világon (ebben a listában az Öngyilkosok erdeje toplistás). Vajon miért?
#   Maguk a fák is rémesen különlegesek, hiszen legtöbbjük megcsavarodva bújt ki a földből, majd nyúlt magasra. Sokuk meghajol, sokuk eltorzul (extrém alakot öltve), de van egy, ami a legkülönlegesebb. Erdészek állítják, hogy áll ott egy fa, ami már vagy száz éve kiszáradt, mégis, évről-évre kihajt.  De az állatvilága sem mindennapi, kezdve az extrémkinézetű békákkal. De van itt egy szabályos kör alakú tisztás is, ahol egyszerűen nem nőnek fák.
#   UFO-észlelőhely, illetve sokak szerint azok leszállópályája a már említett tisztás. Az elmúlt évtizedekben többször is észleltek itt UFO-t, de két eset emelkedik csak ki ezek közül. Az egyikben, még 1940-ben, egy biológus és fia láttak itt idegeneket. A másikban pedig, 1968-ban le is fotóztak egy éppen leszálló hajót (a felvételt szakértők egész hihetőnek találták).
#   Emberi eltűnéseket is jegyeztek már fel itt, emiatt megkapta a romániai Bermuda-háromszög nevet is. A legenda szerint, egy pásztor tűnt el itt, 200 birkájával együtt. Egy másik történetben meg egy öt éves kislány szerepel, aki öt év után került elő, ugyanabban a ruhában, amiben eltűnt. De több olyan esetet is jelentettek, amiben emberek tűntek el, majd emlékeiket vesztve, napok múltán, előkerültek.
#   Az erdő maga egy szeizmikus zóna kellős közepe, ami azt jelenti, hogy erős az elektromágnesesség ezen a területen. Ez okozhatja azt is, hogy rengeteg túrázó olyan energiákat érez, amiket a szervezete nem tud befogadni, emiatt rosszul lesznek, megfájdul a fejük. De okozhat hallucinációt is, ami megmagyarázná a szellem és UFO-történeteket. Illetve okozhatja azokat a fényjelenségeket is, amiket sokan tapasztalnak, sőt le is fotóznak, vagy filmeznek. De mutattak itt ki már radioaktivitást, és mikrohullámú-sugárzást is.


Mexikó, Csendes zóna

Ez a terület, melynek pontos méretei nem ismertek, Mexikó északi részén terül el. 1970 júliusában, egy ranchtól hat kilométerre, lezuhant egy meghibásodott NASA-rakéta, ami két kisebb radioaktív bombát is hordozott. A rakéta maradványainak eltüntetése hetekben telt, szigorú biztonsági intézkedések mellett. Ezután kapott szárnyra a legenda… 
Állítólag ezen a területen megszűnnek a rádióadások, elektromos hibák lépnek fel és mágneses problémák. Ám tűnnek itt el emberek is, míg UFO-k hada járkál ki-be a területen.  További érdekesség és valójában az egyetlen, ami biztosan igaz is. A zóna egyazon vonalban helyezkedik el, mint a Bermuda-háromszög és az Egyiptomi piramisok. De van itt különleges kaktusz, és kissé mutálódott teknős is, amiket a kihalás szélére sodortak a felelőtlen turisták. Ám meteorköveket is fel lehet itt fedezni, kicsivel talán többet is, mint máshol, ugyanakkor a turisták ezek (és sok-sok más kőzet) hazavitelével is, súlyosan károsították a körzetet.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése